Keresés

Online jegyvásárlás

100 év története

 

a város szívében
A MARGITSZIGET TÖRTÉNETE


A Margitszigettel kapcsolatos írásos és régészeti adatok csupán a 12. század végétől ismertek. Első említése egy 1225-ben kelt oklevélből származik.

A sziget akkori, nyulakról való elnevezése (nyulak szigete) is arra utalhat, hogy a szigetet vadászterületként használták. Később Buda török kézre jutásakor elnéptelenedett. 1790-ben Sándor Lipót nádor kapta meg a sziget használati jogát. Utóda József nádor lett, 1799-ben, aki nyaralót épített a szigeten, és megtiltotta a sziget látogatását, csak előkelő vendégek léphettek ezután a szigetre.

A sziget történetében jelentős fordulópont volt az 1900-as év, mert ekkortól már gyalog is meg lehetett közelíteni, mivel megépült a már 24 évvel korábban elkészült Margit hídról levezető szárnyhíd. 1909-ben a területet megvásárolta a főváros, így lett Budapest egyik legfontosabb közparkja.

 

amikor minden elkezedődött
A PALATINUS 100 ÉVE

A Margitsziget fővárosi tulajdonába kerülésével együtt járt, hogy fokozatosan megjelentek a nagyközönség igényeit kiszolgáló létesítmények, így az 1919 óta üzemelő Palatinus fürdő is. Ez volt az első strandfürdő Budapesten, amely lehetővé tette a szabadban való fürdőzést. Kezdetben egy dunai kosaras uszoda üzemelt, majd 1921-ben elkészült az 5000 négyzetméter vízfelületű nagymedence, valamint két kisebb medence is. A nagymedence a II. világháborúig Európa legnagyobbjának számított.

A gyorsan jövő, nagy népszerűség miatt már 1936-ban szükségessé vált a fürdő bővítése, mely Janáky István és Masirevich György nevéhez fűződik. A zöldfelületek megtartása és a parkosítás mellett egy tízezer főt befogadni képes fürdőépület létesítése volt a cél. Az új épületre a letisztult, már-már minimalista, erőteljes Bauhaus-vonások voltak jellemzőek. A korszerű, funkcionalista épület alig egy év alatt elkészült (1937), nagyszerűségét térformálása, a tömör és áttört felületek váltakozása, valamint az ízlésesen elhelyezett képzőművészeti alkotások harmóniája adja.

 

XX. századi igények
FELÚJÍTÁSOK

1965 és 1975 között számos felújítási munkálat zajlott a fürdő területén. A korábban betonozott medencealjzatot a hatvanas években mettlachi-lapokkal burkolták be, korszerűsítették a női öltözőket, bővítették a napozót, megépültek a zárt zuhanyzók, valamint további 18.000 négyzetméteres területtel bővült a strand, ahol játszótereket, focipályát, lugast alakítottak ki. Az ötpályás csúszda az 1980-as években épült.

A strand medencéi 2002-ben a kor igényeinek megfelelően át lettek építve és vízforgató berendezésekkel lettek ellátva. A nagy medence három részre lett osztva: úszó-, élmény- és strandmedencére úgy, hogy az egybefüggő vízfelület hatását meg kellett őrizni, mivel a strand műemléki védettség alatt áll.

A legutóbbi felújításra 2017-ben került sor. A rekonstrukciónak köszönhetően a mai látogató közel eredeti szépségében csodálhatja meg az épületet.

 

télen-nyáron
NAPJAINKBAN

 

A korábbi felújításoknak köszönhetően napjaink Palatinusa a kor igényeinek megfelelő, sokrétű szolgáltatáscsomaggal várja kedves vendégeit.


A immáron télen-nyáron üzemelő gyógy-, strand- és hullámfürdő 15 medencével, gyógy- és wellness kezelések színes palettáját kínálja az ide látogatóknak.